Dreviny farebné na jeseň

Dreviny farebné na jeseň

V tomto období už množstvo lístia spadlo na zem, no stále sa nájdu dreviny, ktorým to neuberá na kráse a potešia nás svojími farebnými listami, kôrou alebo zaujímavou textúrou. Jeseň patrí k najfarebnejším obdobiam roka. Chladné jesenné dni spôsobujú, že listy krehnú a niektoré opadnú skôr, než sa stihnú zafarbiť do tých najžiarivejších farieb. Niektoré však ponúkajú krásne žiarivé farby a iné zase niečo navyše a to okrasné bobuľky.

Červenolisté dreviny

Javor japonský ‘Dissectum’ (Acer palmatum)

Japonské javory sú cenené pre ich lístie počas celého vegetačného obdobia, a to aj počas jesennej sezóny. Známe sú druhy v odtieňoch červenej farby, ktoré krásne oživia záhradu Môžeme ich klasifikovať rôznymi spôsobmi: jesenná farba lístia a typ listov. Javor je nádherný exemplár v malých záhradách a môže byť pestovaný aj vo veľkých kontajneroch alebo použitý ako bonsaj. Javory s červeným jesenným lístím sú známejšie, ako druhy so zeleným lístim, ktoré majú na jeseň krásne zlaté lístie. Zasaďte ich do pôdy, ktorá má pomerne vysoký obsah organickej hmoty a je vlhká, ale dobre odvodnená. Väčšina japonských javorov je mrazuvzdorná.

Žlté a oranžové dreviny

Agát biely (Robinia pseudoacacia „Frisia“)

Jeden z najobľúbenejších okrasných drevín. Ľahký a vzdušný agát umožňuje filtrovať svetlo, takže môže byť pestovaný na miestach, kde iným stromom môže vadiť príliš hustý tieň. Existuje celý rad odrôd, ale najobľúbenejší a najlepší je “Frisia”, ktorý má zlaté žlté lístie. Tento veľký, rýchlo rastúci strom má zvädnuté listy, ktoré zostávajú slnkovo žlté od jari až do mrazov. Má ostnaté výhonky a voňavé biele kvety na strapcoch. “Frisia” je jeden z kultivarov, ktorý sa pestuje skôr pre zeleň, než pre svoje kvety.

Breza previsnutá ‘Nana’ (Betula pendula)

Betula pendula je štíhly, elegantný stredne veľký opadavý strom s previsnutými vetvičkami. Listy má vajcovité a na jeseň sfarbené do žlta. Je známa vďaka svojej kôre, ktorá je v mladosti sfarbená do hneda, neskôr je biela a v starobe má popraskanú čiernu kôru. Na jar sa objavujú žltohnedé samčie jahňady a v neskorej jeseni sa zeleň zmení na žltú predtým, než spadne. Je to jeden z najviac používaných druhov brezy, ktoré sa pestujú pre svoje úzke, kónické tvary a schopnosti rásť takmer vo všetkých pôdach.

Červenoplodé dreviny

Dráč Thunbergov (Berberis thunbergii)

Dráče sú listnaté a vždyzelené kríky s tŕňmi a malými žltými alebo oranžovými kvetmi  doplnené malými červenými bobuľami. Dráč je výborný okrasný ker s listami vajcovitého tvaru, ktoré menia farbu na jeseň z červenej, sýtočervenej až na šarlátovú.

Oranžovoplodé dreviny

Rakytník rešetliakovitý (Hippophae rhamnoides)

Existuje ker, ktorý je krásny na pohľad, odolný a nenáročný, a jeho plody sú nielen chutné, ale aj liečivé. Bájny rakytník sa dožíva až sto rokov a k dlhovekosti môže pomôcť aj nám. Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) je pôvabný a dlhoveký ker, ktorý môžeme ľahko pestovať, keďže je veľmi nenáročný. Jeho okrasná funkcia je však len príjemným vedľajším efektom – pestuje sa predovšetkým pre plody tvaru bobúľ, presnejšie malvičky, ktoré sú nielen zdravé, ale priamo liečivé. Jeho tmavo oranžové plody sú na jeseň krásnym spestrením záhrad.

Žltoplodé dreviny

Jabloň ‘Golden Hornet’ (Malus)

Malus sú malé až stredne veľké listnaté stromy s kvetmi, ktoré na jar ozdobia vaše záhrady. Na jeseň majú okrasné a jedlé plody. Doprajú bohatú úrodu tmavo žltých plodov s  2,5 cm, ktoré pretrvávajú až do zimy. ‘Golden Hornet’ je malý opadavý strom so širokou korunou vajcovitého tvaru a bielymi kvetmi.

Skalník ‘Rothschildianus’ (Cotoneaster)

“Rothschildianus” je veľký opadavý alebo vždyzelený ker s výškou až 5 m, s veľkými, úzko kopijovitými listami a drobnými bielymi kvetmi vo veľkých zhlukoch. Zdobia ho  svetlo krémové až žlté bobule.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.