Vitamínová bomba na zimné obdobie – Aronia melanocarpa

Vitamínová bomba na zimné obdobie – Aronia melanocarpa

Vitamínová bomba na zimné obdobie – Aronia melanocarpa

Aronia melanocarpa – Jarabina čiernoplodá

Ak chcete predísť mnohým neduhom chladného počasia určite by vo vašej záhrade nemal chýbať ker s názvom Aronia melanocarpa nazývaný tiež ako Jarabina čierna. Je považovaný za vitamínovú bombu pre množstvo vitamínov a liečivých účinkov, ktoré obsahujú jej plody. Tento ovocný ker – strom sa u nás radí medzi menej známe ovocné druhy.

listy jarabiny ciernoplodej

listy jarabiny čiernoplodej

Pôvod

Aronia pochádza z východu severnej Ameriky, kde najčastejšie rastie vo vlhkých lesoch. Jej výskyt v Európe sa datuje od roku 1700. Objavil ju ruský botanik I. Mičurin a aj napriek nepriaznivým ruským podmienkam sa Aronia úspešne rozšírila do okolitých krajín. U nás sa pestuje prevažne ako okrasný ker alebo strom.

Pestovanie

Aronia sa môže pestovať ako okrasná, ale aj úžitková drevina. U nás sú najznámejšie tieto odrody: Aronia arbutifolia “Briliant“ – vyšľachtená hlavne pre sadovnícke účely, Aronia melanocarpa “Viking“ a “Nero“ – pestujú sa pre väčšie plody, ktoré sa dajú jednoduchšie využiť a Aronia prunifolia. Aronia melanocarpa dorastá do výšky 2 m. Tento ker je cenným druhom aj pre jeho estetickú  hodnotu. Na jar nás poteší peknými bielymi kvetmi a na jeseň červeným sfarbením listov a čiernymi bobuľami. Na pestovanie nie je náročná. Vyhovuje jej slnečné až polotienisté stanovište. Arónia dobre znáša sucho, priemyselné znečistenie a horšiu pôdu. Je odolná voči suchu a chorobám.

Liečivé účinky a využitie plodov

plody jarabiny ciernoplodej

plody jarabiny čiernoplodej

Plody Aronie sa veľmi cenia hlavne preto, že majú vysoký obsah vitamínu C, antioxidantov a pomáhajú pri rôznych chorobách ako napr. pri vysokom krvnom tlaku, poruchách štítnej žľazy, cukrovke, skleróze a rôznych iných ochoreniach. V plodoch sa vyskytuje aj vysoký obsah jódu a železa čo je dôležité hlavne pre tehotné ženy a dobrý vývin detí.

Plody dozrievajú v období od augusta do októbra. Najvhodnejšie je ich zberať po prvých mrazoch kedy strácajú na svojej trpkej chuti. Sú vhodné na priamy konzum a na výrobu džemov, likéru, sirupov, zaváranín – kombinácia jablká, hrušky, jarabina a ako sušené sa môžu použiť na výrobu čajov. Konzumácia veľkého množstva čerstvých plodov sa neodporúča, pretože sa v nich nachádza látka amygdalín, ktorá má preháňajúci účinok. V prípade, že sa rozhodnete plody nezužitkovať veľmi dobre poslúžia ako potrava pre vtáky a na výrobu jesenných a zimných dekorácii.

Naše tipy na využitie plodov

Kompót z jarabiny

Z jarabiny môžete vyrobiť chutné kompóty. Dá sa dobre kombinovať s jablkami, hruškami a dulami. Vyskúšajte sami:

jarabinkovy kompot

jarabinkový kompót

Suroviny

  • Jarabina
  • hrušky
  • jablká
  • 1ks dula
  • 1l vody
  • 40g cukru

Postup

Jarabinu dobre umyjeme a necháme odkvapkať na sitku. Jablká, hrušky a dulu si ošúpeme a nakrájame na kocky. Ovocie postupne ukladáme na seba v jednotlivých vrstvách. Z vody a cukru si uvaríme sirup, ktorým ovocie zalejeme. Poháre zatvoríme víčkom a dáme sterilizovať. Sterilizujeme pri teplote 80-90° C približne 5 – 8 min. Potom poháre vyberieme na pripravenú doštičku, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

Jarabinkový likér – Jarabinkovica

Pre tých čo neobľubujú kompóty a džemy ponúkame možnosť ako si pripraviť jarabinu v tekutom stave. Takto pripravená jarabina zahreje telo aj dušu.

Suroviny

liker z jarabiny

likér z jarabiny

  • Jarabina
  • 0,5l rumu (lieh 45-50%)
  • 30-35dl vody
  • 30-35dg kryštálového cukru
  • 2l sklený pohár

Postup

Očistenú a umytú jarabinu nasypeme do polovice 2l pohára. Z vody a cukru si pripravíme sirup, ktorý necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho zmiešame s 0,5l rumu (liehu). Zmesou zalejeme jarabinu v pohári. Pohár zatvoríme voľne víčkom, alebo previažeme celofánom. Pohár umiestnime na tmavé a chladnejšie miesto približne na jeden mesiac. Aspoň raz za týždeň obsah premiešame. Po mesiaci môžeme podávať. Likér má krásnu tmavočervenú farbu. Ak niekomu nebude stačiť likér môže si pochutnať na plodoch jarabiny naložených v likéri. Týmto chutným likérom určite prekvapíte svojich hostí, alebo si spríjemníte jeden zo zimných večerov.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.