Suchý múrik

Suchý múrik

Suchý múrik

Suchý múrik je nižší oporný múrik postavený bez malty, čiže bez mokrého stavebného procesu. Jeho účelom je podopieranie menších svahov, ohraničuje prvky v záhrade alebo sa môže napojiť na skalku.Výborne sa hodí aj na oddeľovanie prvkov, častí alebo funkcií v záhrade, napr. na oddelenie schodov, chodníka, trávnika a pod.Suché múriky sú vhodné do väčších záhrad vidieckeho charakteru, na okrajové pozemky, do prírodného prostredia okolo chát, víkendových domov a horského prostredia.

Postup

  1. Základom by malo byť štrkové lôžko, s hĺbkou 20-40 cm.
  2. Základy môžeme odvodniť drenážnou trubkou, ktorá bude slúžiť proti odmŕzaniu múrika v zime, jeho dvíhaniu a porušeniu jeho stability.
  3. Na výstavbu múrika sú vhodné opracované kamene, lomové kamene (napríklad: žula alebo pieskovec). Nie sú vhodné kamene guľatého tvaru, alebo s vysokými absorpčnými vlastnosťami, ktoré sa v zime drolia a po rokoch sa môže múrik rozpadnúť.
  4. Akospojivo medzi kameňmi používame zeminu. Škáry vypĺňame zeminou a prímesou štrku a piesku, túto zeminu sypeme aj za kamene, za múrik.
  5. Prvá vrstva kameňov sa bude skladať z najväčších, najširších, najdlhších a najplochejších kameňov. Naspodku musia byť najstabilnejšie kamene. Dávajte ich ku sebe tak blízko, ako je to len možné. Budovanie múrika s prírodným kameňom je ako skladanie puzzle.
  6. Čo sa týka výšky jednotlivých vrstiev múrika, máte dve možnosti. Ak chcete mať rovnaké riadky, vyberte kamene s približne rovnakou výškou. Druhou možnosťou je viac náhodný vzhľad, v ktorom budete vyberať podľa vzhľadu. Niekedy ste nútení vybrať si druhú možnosť, pretože kamene budú rôznych veľkostí. Zasypte a utesnite ich zeminou a pokračujte vo vrstvení kameňov na seba a postup opakujte až po výšku múrika, ktorá vám vyhovuje.
  7. Uistite sa, či sa kamene nekolíšu, ak áno, použite murárske kladivo a zasuňte pod kamene ploché kamienky ako podložky.
  8.  Keď ste dosiahli požadovanú výšku vášho múrika, je čas umiestniť vrchné kamene, ktoré by mali byť ploché. Slúžia k udržaniu kameňov pod nimi na mieste a poskytujú konečný vzhľad stavby.

Výsadba a výber vhodných rastlín

Ideálne je, keď rastliny sadíme do múrika súčasne s jeho výstavbou. Vtedy je to najjednoduchšie. Škáry sú úzke a rastliny s väčšími balmi sa tam ťažko vkladajú. Baly sa môžu poškodiť a rastlinky sa nám neujmú. Rastliny múrik spevňujú, ale aj náležite oživia a skrášlia. Na múriku sú 3 rôzne stanovištia:

  • Koruna múrika
  • Zvislá sena (tu sú škáry)
  • Úpätie múrika

skalka

Na korunu múrika vysádzame vankúšovité druhy rastlín, to sú rastliny, ktoré potrebujú viac priestoru a zeminy, cibuľoviny, lykovec, rododendron, vresovce, levandule, prevísajúce dreviny a skalničky. Do škár sadíme skalnice, skálniky, rozchodníky, klinčeky, ružicovité rastliny a menšie vankúšovité rastliny. Do úpätia vysádzame rastliny náročné na vlhkosť. Napr. trstnaté skalničky, prýštec, poniklec, hlaváčik a zakrpatené, nie vysoké rastliny, ktoré nám prekryjú múrik.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.