Pripravte záhradu na jar

Pripravte záhradu na jar

Pripravte záhradu na jar

PRÍPRAVA ZÁHRADY NA JAR

Samozrejme, je tu stále hrozba že ešte prídu mrazy, ale to nie je dôvod, prečo by ste nemohli pripraviť záhradu na príchod jari. Koniec koncov, čo môže byť lepšie ako stráviť trochu času von, keď sa slniečko prederie pomedzi mraky. Pripravili sme pre Vás zoznam pracovných tipov.

Trávnik

Trávnik môžete pokosiť pokiaľ nie je tráva príliš mokrá. Nezabudnite orezať okraje pre lepší efekt. Po zime chýbajú pôde potrebné živiny, takže by ste mali trávnik vyhnojiť. Môžete použiť syntetické alebo organické hnojivo. Kompost alebo hnojivo sú prírodnými alternatívami.

Aby bol Váš trávnik hustý a zelený, potrebuje dýchať vzduch. Zvlášť na jar a jeseň sa rozširuje mach, ktorý odoberá výživu a potlačuje rast trávy. Pomocou vertikutátora, ktorý má špeciálne nože odstraňujeme z trávnika starú trávu a mach a súčasne prekyprujeme povrch. Výživné látky, voda a vzduch tým získajú prístup k trávniku. Nikdy neprevzdušňujte trávnik, keď je tráva mokrá.

travnikova madcina po vertikutacii

Jarné kvety

V skutočnosti by sa hľuzy a cibuľky jarných kvetov mali sadiť na jeseň, ale stále nie je neskoro. Ak to spravíte ešte teraz, rozkvitnú trochu neskôr. Nie je jar bez kvitnúcich rastlín. Zasaďte fialky, tulipány, alebo narcisy do kvetináčov alebo kvetinových nádob.

Nechajte lístky a odkvitnuté kvietky na cibuľke až pokiaľ nezhnednú alebo nezožltnú. To umožní rastlinkám vytvoriť zásoby ktoré potrebujú na budúci rok. Výnimkou sú iba narcisy.

Rastliny

Odstráňte mulčovací materiál ako čečina, listy alebo slama keď je riziko mrazov už preč.

Začnite pleť burinu.

Vytrhajte odumreté rastliny a skráťte konáriky  kríkov a stromov.

Ruže sa prerezávajú na jar a na jeseň. Teraz je čas odstrihnúť mŕtve časti a poškodené konáriky. Nové výrastky sa strihajú 15-20 cm od základne. Prihnojujte ruže každý mesiac.

Môžete ostrihať kríky tesne nad zemou. Dobrým príkladom je napríklad tavoľník, cytisus alebo spirea a takmer všetky tipy tráv.

Rozdeľte alebo presaďte veľké rastliny.

Odstráňte odumreté časti vodných rastlín.

Navštívte lokálne záhradné centrum a uistite sa, či je už správny čas na sadenie nových rastlín a kvetov.

Záhradný nábytok

Vyberte Vás záhradný nábytok znovu von a dobre ho očistite. Je lepšie nechať slnečník ešte skrytý, ak by ešte pršalo a mrzlo.

Zvážte, či by nebolo dobré znovu natrieť alebo nalakovať stôl a stoličky.

Jazierko

Vyberte všetko spadnuté lístie. Vyčistite vodné čerpadlo a filtre a znovu ich nainštalujte do jazierka. Uistite sa, že UV lampa funguje správne a v prípade potreby vymeňte žiarivku.

Ostatné práce v záhrade

Tlakovým čističom vystriekajte terasu.

Vyčistite kosačku a skontrolujte, či nepotrebuje aj ďalšiu údržbu.

Pokiaľ ste si na to nenašli v zime čas, skontrolujte si funkčnosť záhradného náradia ako napríklad nožnice, fukáre/vysávače, čerpadlá a podobne, aby ste ich mali v prípade potreby pripravené.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.