Georgíny

Georgíny

Georgíny

Georgíny (dahlie) sú hľuznaté trvalky, ktoré rastú rýchlo na slnečných miestach a produkujú veľa pestrofarebných kvetov. Rastú dobre v nádobách ale aj vo voľnej pôde, majú radšej vlhkú a dobre priepustnú pôdu. Dajú sa tiež ľahko presadiť do zeme a poskytujú atraktívny vzhľad kvetín. Marec a apríl sú ideálne mesiace pre výsadbu hľúz dálií do pôdy. Len málo rastlín tak veľkoryso ponúka toľko farieb a foriem, ako táto letná obľúbená kvetina. Georgíny sú krásne, univerzálne, a sú schopné obdarovať každú záhradu bohatými kvetmi. Je veľmi obľúbená pre svoj široký výber veľkostí rastlín, druhov kvetov a farieb kvetov. Pôvodom je z Mexika a Strednej Ameriky, kde boli krížené nové odrody georgíny, vyprodukovali tisíce kultivarov a sú k dispozícii aj našim domácim záhradníkom.

Rozdelenie georgín

  • jednoduché (trpasličie, mignonky, polovysoké a vysoké)
  • poloplné (duplex, okružovité, veternicové)
  • plnokveté (kaktusovité, polokaktusovité, dekoračné, guľovité, pompónovité)

Výsadba georgíny

Výsadba georgíny na jar jej dáva dobrý štart, ktorý potrebuje na rozvoj do silnej rastliny, ktorá neskôr produkuje hojné puky. Georgíny prichádzajú v rôznych veľkostiach, vrátane miniatúr, ktoré sú len 30cm vysoké v dospelosti, štandardy, ktoré dosahujú 2 až 3 metre, a ďalších vysokých odrôd, ktoré môžu byť 1,5m alebo 1,8m vysoké. Každý typ potrebuje dostatok priestoru pre rast, ale tiež by mali byť usporiadané tak blízko pri sebe, aby sa vynikli ich príjemné kvetiny.

plnokveta dalia

Práce spojené so zakladaním

Georgíny rastú z hľúz, ktoré pripomínajú zemiaky, s pukmi alebo “očami”, ktoré sa objavujú na hľuzách a produkujú nové stonky. Bez ohľadu na odrody, hľuzy by mali byť vysadené o 7-12 cm hlboko v dobre priepustnej piesočnatej pôde. Hľuzy by mali byť vysadené vo vodorovnej polohe, s „očami“ alebo klíčkami smerujúcimi nahor. Miniatúrne georgíny zasadíte najlepšie, keď ich dáte od seba 30-45 cm. Extra vysoké odrody je potrebné zasadiť aspoň 1- 1,5m medzi rastlinami.

Starostlivosť o georgíny

Slnečné svetlo je dôležité pre rast georgíny a tvorbu kvetov. Vaše georgíny by mali dostať minimálne 8-10 hodín priameho alebo mierne filtrovaného svetla. Zasaďte ich na jasnom mieste. Ak ste v oblasti, kde sú denné teploty trvale vyššie, poskytnite jej tieň počas najteplejšej časti popoludnia a sa zlepší kvalitu kvet a zníži sa blednutie. Ak ste v oblasti, ktorá nemá konzistentné letné dažďové zrážky, buďte si istí, že sú vaše georgín vysadené tam, kde im môžete zaistiť pravidelné zavlažovanie.

georgina

Georgíny v kontajneroch

Georgínam sa veľmi dobre darí ak sú pestované vo veľkých kvetináčoch. Je to dobrá stratégia, ak máte obmedzený priestor, ktorý chcete použiť využiť. Najlepšie je zalievanie vo väčších nádobách. Menšie kontajnery budú vyžadovať častejšiu zálievku. Ak váš kontajner georgíny pravidelne vädne, aj keď ho pravidelne zalievate, presuňte ho na miesto s menším popoludňajšom slnkom, aby ste zabránili prehriatiu.

Zalievanie a hnojenie

Potom, čo sú vaše georgíny 15 – 20cm vysoké a majú 3-4 páry listov, mali by ste im doplniť vo vode rozpustné dusíkaté hnojivo. Najlepšie je aplikovať rozpustením v kanve a dávkovať čiastku pri základni každej rastliny alebo vstrekovať priamo do odkvapkávacej alebo zalievacej hadice. To by sa malo opakovať každé 3-4 týždne počas sezóny a  jeden mesiac pred prvým očakávaným mrazom. To bude maximalizovať ich rast a tvorbu kvetov, vytváranie silnej rastliny so silnými stonkami. Ak je vaša pôda je piesočnatá, mali by ste ich polievať zľahka každých 3-5 dní. Ak je vaša pôda  ťažká a má veľa organickej hmoty môžete zalievať každý 7 až 10 dní. Veľké, zrelé rastliny vyžadujú častejšiu zálievku než malé rastliny.

Čo robiť na konci sezóny?

Georgíny sú trvalky a nie sú odolné zime. V prírode vrcholy odumierajú v zime a rastú nasledujúcu jar z nových púčikov vytvorených na koreňoch. Rovnaký postup bude prebiehať vo vašej záhrade začnú sa skracovať dni a teploty na jeseň klesnú. Máte dve možnosti, pokiaľ ide o prezimovanie georgín. Nechajte ich v pôde, alebo si ich môžete vykopať. Odporúčame nechať svoje georgíny, kde ste ich zasadili a užívať si ich na pár sezón pred ich vykopaním. Kopanie georgíny je pracné. To zahŕňa umývanie, delenie, označovanie, ukladanie a opätovné vysádzanie.

georgina

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.