Ako si správne vybrať jazierkovú fóliu

Ako si správne vybrať jazierkovú fóliu

Jazierkové fólie

Zakladáte si záhradné jazierko, alebo rybník všetko máte pripravené a zostáva už len  vybrať správny druh fólie. Neviete si vybrať? Tak čítajte ďalej my Vám poradíme. V dnešnej dobe je na trhu veľké množstvo jazierkových fólií. Otázkou však ostáva ako si vybrať ten správny. V špecializovaných predajniach a na e-shopoch môžete dostať dva hlavné druhy jazierkových fólií a to PVC fólie (membrány) a EPDM membrány. Pri prvom pohľade na obe membrány nevidíte skoro žiaden rozdiel a preto veľa ľudí siahne po nižšej cene. Predtým než si jednu z nich kúpite si položte dve základné otázky: aké veľké je moje jazierko? a akú dlhú životnosť si pri ňom predstavujem? Základný rozdiel medzi PVC a EPDM membránou je v jej životnosti, technológii spájania a chemickom zložení, ktoré ovplyvňuje ďalší rad faktorov s ktorými Vás oboznámime.

 PVC membrány

PVC membrána je vyrobená na báze termoplastov – polyvinylchloridu, preto sa najčastejšie spája pomocou zvárania – spoj vzniká pri nahriatí oboch častí čo nám ich umožní spojiť. Na trhu je PVC dostupné v rôznych hrúbkach 0,5mm, 1mm, 1,5mm a farebných vyhotoveniach. Ak si vyberiete farebnú PVC môže to mať vplyv na jej životnosť. S PVC môžeme pracovať prevažne za pekného počasia a pri teplotách nad 10°C. výrobcovia PVC uvádzajú, že pokládku môžete realizovať až do 0°C. V prípade pokládky PVC si treba dať pozor na teplotu, pretože ako náhle teplota klesne pod minimálnu odporúčanú čo je + 10°C sa PVC stáva málo ohybnou a môže dôjsť k jej poškodeniu. Oproti EPDM má PVC nižšiu životnosť a roztiažnosť. Po natiahnutí sa dá pretrhnúť.

EPDM membrány

EPDM – etylén – propylén – dién membrána je vyrobená na báze elastomerov, čo v preklade znamená, že má akoby pamäť (po natiahnutí sa spätne vráti do svojej podoby). EPDM membrány sa spájajú za pomoci lepenia. V prípade, že chcete eliminovať lepené spoje má EPDM zaujímavú vlastnosť a to, že si ju môžeme dať vyrobiť v rôznych veľkostiach z jedného kusa. Najväčší vyrobený kus mal veľkosť 930m2. EPDM má hrúbku 1,0 mm a hmotnosť 1,25 kg/m2. Hlavnou zložkou EPDM membrány je syntetický kaučuk a priemyselné sadze. Vďaka priemyselným sadziam má EPDM membrána čiernu farbu a vysokú životnosť (odhadovaná životnosť 70-80 rokov).

Vlastnosti a výhody EPDM membrán:

  • zachováva si pružnosť pri nízkych teplotách až do – 45°C
  • odoláva teplotným šokom do 250°C
  • dobrá odolnosť voči UV žiareniu
  • dobrá odolnosť voči alkalickým dažďom
  • vysoká elasticita a pružnosť
  • nemá škodlivé vlastnosti pre život v jazierkach Z EPDM sa vyrábajú aj strešné membrány.

V prípade, že sa Vám zvýšila takáto EPDM a chcete ju použiť pri stavbe jazierka rozhodne na to zabudnite. EPDM membrány ktoré sú určené na strešné izolácie majú odlišné zloženie a naviac obsahujú zmes protipožiarnych látok, ktoré majú negatívny vplyv na život rýb a rastlín v jazierku.

Na záver už len naše odporúčanie:

Ak plánujete realizáciu väčšieho záhradného jazierka, alebo iného vodného prvku odporúčame Vám použiť EPDM membránu vzhľadom na jej dlhú životnosť a mnoho ďalších výhod. V prípade menšieho jazierka, pri ktorom neuvažujete s dlhodobou životnosťou na jednom mieste Vám postačí aj PVC fólia, ktorá ušetrí pár peňazí v peňaženke.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.