Chodníky a chodníčky

Chodníky a chodníčky

Chodníky a chodníčky

Viete, že voľba materiálu na  chodníky a chodníčky by mohla byť jedným z najdôležitejších rozhodnutí pri plánovaní vašej záhrady? Premýšľajte o tom: môžete sa občas dotknúť rastliny, držať otvorenú bránu, alebo si odpočinúť na kuse záhradného nábytku, ale vaše nohy sú takmer vždy v kontakte s povrchom vašej záhrady. Ako majú rastliny rôzne farby a odtiene,  tak si môžete vybrať textúru, vzor a farbu dlažby v záhrade. Najdostupnejšie dlažby možno rozdeliť do dvoch širokých kategórií: lomový kameň a kompozitné materiály. –     Lomový kameň (žula a bridlica) je vykopaná a tvarovaná, delená, rezaná, drvená. –     Kompozitné materiály (murované a prefabrikované betónové dlaždice) sú spracované a tvarované keď sú mäkké, a potom sa nechajú zaschnúť.

Kameň

Patrí medzi jemné a luxusné materiály na dlažby. Je tiež odolný a všestranný, ponúka obrovskú škálu farieb, tvarov a veľkostí. Z nepravidelného tvaru dlaždíc až ku geometricky presným blokom pre formálne nádvoria. Kameň je pre každú záhradu. Predtým, než si záväzne vyberiete akýkoľvek materiál, skontrolujte jeho farbu, keď je mokrý. To je celkom rozdiel a mohol by vám veľa napovedať a pomôcť s výberom.

dlazba z prirodneho kamena

Pieskovec

Jeden z najobľúbenejších kameňov pre záhradné dlažby je pieskovec. Svojou žlto-hnedou farbou je dokonalý pre akúkoľvek aplikáciu dlažby vo vašej záhrade. Niektoré druhy pieskovcov sú odolné, mrazuvzdorné a vhodné na vonkajšie obklady a dlažby.

Štrk

Štrk sa ľahko inštaluje a poskytuje atraktívne textúry, ideálne pre neformálne dvory, ako krátkodobé riešenie, na dlažby a do záhrad, postavené na obmedzenom rozpočte. Námietky vznesené proti štrku, sú zvyčajne preto, že sa môže stať neduživý a je príliš nestabilný na chôdzu. Burina môže byť tiež problém. Ak sa chcete vyhnúť problémom vyberte štrk, ktorý tvorí pevný povrch a nebude rozliaty, nebude tvoriť brázdy alebo medzery. Pri tomto  pomáha utesnenie a zhutnenie štrku, ktoré by mala byť vykonané na 2 až 3 cm hlbokej vrstve.

Žula (Granit)

Pre úplnú odolnosť, nič nemôže tromfnúť žulu. Je to elegantná dlažby pre formálne vonkajšie priestory a je často sa predáva v tvare kocky alebo tehál v tvare kúskov nazývaných súbory (alebo dlažobných kociek) alebo jednotnej veľkosti (trojrozmerné) dlaždice.Žula ponúka širokú škálu farieb, z ktorej si zaručene vyberiete tú pravú pre vašu záhradu alebo nádvorie.

Vápenec

Vápenec je jemne štruktúrovaný, tak to trvá na výrazný, zamatový povrch, keď rez na dlažbu. Jeho farebná škála je trochu menšia ako u žuly alebo pieskovca. Tmavo šedá, modrá, šedá, svetlo šedá, krémová, s pálením sú obvykle najlepšie dostupné. Vápenec inklinuje k farebnosti  pieskovca alebo žuly.

Štrk a betón

Najlacnejšou prírodnou alternatívou pre kamennú dlažbu je štrk. Menej prirodzený, ale aj lacný je aj betón. Mnoho betónových platní je navrhnutých tak, aby napodobňovali kameň, a to viac, či menej úspešne. Niekedy zahŕňajú farbivá, ktoré môžu slabnúť v priebehu času. Ostatné masovo vyrábané betóny sú agregáty, ktoré dávajú  zaujímavejšiu štruktúru. Náklady na betónovej dlažby sa dvíhajú, keď je betón naliaty priamo na mieste. Betón sám o sebe nemusí byť drahý, ale práca na vytvorenie formy alebo debnenia môže byť drahá.

ŠLAPÁKY NA ZÁHRADE A ICH POKLÁDKA

Kamenné šlapáky alebo tiež nášľapy sa v záhradách používajú ako pochôdzne kamene. Chodníček zo šlapákov do záhrady je ideálne riešenie pre dedinské, prímestské i mestské časti. Šlapáky môžeme pokladať samostatne, ale aj ako dlhý kamenný chodník.

slapakovy chodnik

Materiál:

  • kamenné šlapáky
  • piesok pre podsypanie šľapákov
  • lopatu, hrable, krompáč, rýľ
  • murárske kladivo

Príprava podkladu:

  • Položte šľapák do trávy a označte si rýľom jeho obvod.
  • Odoberte šľapák a vyrýpnite tú časť trávy. Potom upravte výšku zeminy približne 4cm pod spodnú stranu šľapáku.
  • Vykopaný priestor dôkladne udupte a rovnomerne vysypte pieskom. Pieskové lôžko by malo mať asi 5cm, piesok netreba príliš udupávať.

Takto máme pripravený podklad pre naše šlapáky.

Pokládka šlapákov:

Šlapáky vkladajte do pieskového lôžka, dôkladne ich ubíjajte gumovou palicou do správnej výšky. Ideálna výška je 2cm pod okolitým trávnikom tak, aby bolo jednoduché trávu kosiť kosačkou cez šlapáky. Po finálnom usadení obsypte šlapáky zeminou, doplňte späť trávu ušliapte a prelejte vodou. Postup opakujte aj pri ostatných.

TIPY:

Najideálnejšie je podkladať šlapáky tak, aby stredy šľapákov boli od seba vzdialené 60 až 65 cm. Výber dlažby je komplexná záležitosť, zahŕňa náklady, farbu a štruktúru, kvalitu prevedenia a vhodné umiestnenie. Zamyslieť sa nad všetkým a aj nad tým, akú funkciu bude váš spevnený povrch vytvárať. Je predsa nevyhnutné, aby ste dostali zo svojej investície to najlepšie.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.